Analýza motivací a podnikatelských aspektů pražských antikvariátů - Štorová, Barbora (2024)
Bakalářská práce se zabývá především motivacemi pražských antikvářů k založení jejich podnikání a důvody, proč stále pokračují, jelikož se situace na trhu s použitými knihami stává stále nepříznivější. V rámci zkoumání bylo osloveno sedm majitelů kamenných antikvariátů, kteří v rozhovorech sdělovali své zkušenosti s provozem, a právě jejich motivace. Teoretická část práce se věnuje definici antikvariátu a knižního trhu v českém prostředí, dále stále slábnoucímu zájmu o čtení celkově. Praktická část pomocí kódování analyzuje odpovědi a vyvozuje nejdůležitější důvody, které antikváře vedli k založení tohoto typu podnikání. Také doplňuje informace o fungování kamenného antikvariátu, které nejsou dostupné v knižních ani internetových zdrojích. Druhotným cílem je zjistit, z jakého důvodu některé antikvariáty končí, co vnímají antikváři jako hrozby a příležitosti na trhu.