Srovnání kompetencí členů VŠE CREW 2024 z hlediska seniority a návrh vzdělávacích metod pro zlepšení úrovně kompetencí - Kropáčková, Tereza; Cejthamr, Václav, 1964-; Rey, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Cílem práce je srovnání kompetencí členů VŠE CREW 2024 z hlediska pracovní seniority a příprava návrhu vhodných vzdělávacích metod pro zlepšení úrovně jejich kompetencí. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy týkající se kompetencí a sestavování listu kompetencí, seniority, hodnocení kompetencí pomocí modelu CAT a assessment centra, a pojmy související s development centrem a talent programem jako nástrojem pro rozvoj kompetencí. V praktické části byly teoretické poznatky aplikovány na členy stáže VŠE CREW. Pomocí metody focus group byl nadefinován list kompetencí člena VŠE CREW, následně byly hodnoceny úrovně kompetencí juniorních a seniorních členů VŠE CREW vprůběhu assessment centra. S použitím statistické metody dvouvýběrového Mann-Whitney U testu pronezávislé vzorky byla ověřena hypotéza, zda mezi mediány výsledků juniorních a seniorních členů VŠE CREW existují statisticky významné rozdíly a na základě výsledků assessment centra byly doporučeny aktivity development centra pro rozvoj jednotlivých kompetencí.
Vedoucí práce: Václav Cejthamr
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses