Sloboda a Demografia : Prieskum vzťahu v súvislosti s rozvojom spoločnosti - Lipták, Matúš; Chytilová, Helena; Kotrba, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Cieľom tejto práce je preskúmať vzťah medzi slobodou vo svete a celkovou mierou plodnosti. Pre účel popísania tohto vzťahu je vybraná vzorka 37 krajín za obdobie v rokoch 1973 až 2023. Sloboda je meraná cez index slobody vo svete, zatiaľ čo celková miera plodnosti znázorňuje demografický vývoj. Práca na odhadnutie tohto vzťahu používa model Fixed Effects Within-Group Generalized Least Square, pričom druhá verzia modelu je použitá pre skrátené obdobie za roky 1990-2019 s pridanou kontrolnou premennou dosiahnuté vzdelanie žien. Výsledky z oboch modelov naznačujú existenciu nepriamoúmerného vzťahu medzi slobodou a celkovou mierou plodnosti u žien. Výsledky z rozšírených verzií z oboch modeloch ale naznačujú, že daný vzťah je odlišný v rámci jednotlivých kategórií krajín určovaných podľa geografickej polohy. Ďalej bola skúmaná aj prípadná endogenita pomocou tretieho modelu, kde výsledky potvrdili aj opačný vzťah, kedy miera plodnosti žien má negatívny vplyv na mieru slobody, čo sa zhoduje so štúdiou Dyson a Wilson (2016). Moje výsledky majú významné hospodársko-politické implikácie, keďže pri danom trende klesajúcej globálnej plodnosti žien ako aj globálneho rastu slobody vo svete sa pri dokázanom vzájomne-negatívnom vzťahu týchto ukazovateľov jedná nielen o problém starnúcej populácie vo svete s veľkým dopadom na trh práce, ale aj o problém sociálnych režimov jednotlivých krajín, najmä v oblasti dôchodkov, čo sa podľa odhadov uvedených v práci prejaví počas najbližších 50 rokov.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses