Finanční ohodnocení grafických listů autorských a polygrafických - Kváš, Ondřej; Zahrádka, Pavel; Zelený, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá tématem problematikou oceňování uměleckých děl se zaměřením konkrétně na umělecká díla, která vznikla užitím grafických tiskových technik. Cílem je identifikovat klíčové faktory, jež se podílejí na výsledné ceně díla. Jelikož jsou grafické listy výtisky stejné tiskové šablony, přesto, že jde o originální díla, tisknutý motiv je na trhu dostupný ve větším počtu než originální malba, která je jedinečná. Grafické techniky mají bohatou historii a jsou užívány i v polygrafickém tisku, kde do hodnoty tisku vstupují jiné faktory. Aplikace užívaných přístupů a metodik oceňování uměleckých děl bude následně zaměřena na tento specifický druh uměleckých děl. V analytické části této práce bude využitelnost získaných informací z teoretické části srovnávána s aktuálně užívanými postupy cenotvorby grafických listů na základě informací získaných od aktivních grafiků a odborníků na oceňování uměleckých děl. Získané informace poskytnou stěžejní faktory pro cenotvorbu jednotlivých grafických listů. Závěrem si tato práce klade za cíl vytvořit základní metodiku pro výpočet autorského honoráře za tisk grafických listů.
Vedoucí práce: Pavel Zahrádka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses