Role mentoringu v rozvoji vůdčích dovedností žen v podnikání - Mertcalova, Vladislava; Petrů, Jaroslav; Šilerová, Lenka, 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Navzdory rostoucímu zastoupení žen v podnikatelské sféře přetrvávají významné překážky jejich rozvoje ve vedení. Cílem práce bylo prozkoumat potenciál mentoringu pro rozvoj vůdčích dovedností žen v podnikatelském prostředí s ohledem na organizační a sociálně-psychologické aspekty. Práce integruje klíčové teorie mentoringu a vedení a kriticky zkoumá roli sociokulturních vlivů a schopnost mentoringu zmírnit genderové problémy. Prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů s vybranými ženami pracujícími v oblasti podnikání a managementu tato studie využívá interpretativní fenomenologickou analýzu k objasnění rozdílného vlivu mentoringu na rozvoj leadershipu. Zjištění identifikovala účinné mentoringové strategie, které podporují ženy v různých fázích kariéry a v rámci různých profesních vztahů. Tyto strategie poskytují praktická doporučení pro zlepšení mentoringových programů a podporu rovnosti žen a mužů ve vedení napříč odvětvími. Mentoring významně posiluje sebevědomí žen, jejich emoční inteligenci a vůdčí schopnosti. Pozoruhodné je, že formální mentoring má podstatný vliv na počátku jejich kariéry, zatímco neformální mentoring se ukazuje jako cenný v pozdějších fázích. Efektivní mentoři kombinují odborné znalosti s osobními vlastnostmi, jako je empatie, upřímnost a optimismus, které jsou nezbytné pro pěstování úspěšných mentorských vztahů.
Vedoucí práce: Jaroslav Petrů
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses