Přínos dobrovolnické práce na příkladu malých benefičních aktivit NF ČRo Světluška - Reinischová, Veronika (2024)
Tématem bakalářské práce je zhodnocení přínosu dobrovolnické práce na příkladu malých benefičních aktivit v projektu Světluška. V první části jsou vymezeny hlavní pojmy týkající se dobrovolnictví, dále je pojednáno o různých typech dobrovolnické činnosti a o dobrovolnictví v České republice se zaměřením na dobrovolnictví v kultuře. Práce si klade za cíl zjistit, jakou mají vybrané aktivity ekonomickou hodnotu a pomocí stanovených metod určit jejich míru efektivity. Data potřebná k dosažení těchto cílů jsou získána od vybraných respondentů v rámci kvalitativního výzkumu. Na základě dat získaných od respondentů se stanoví výpočet efektivity malých benefičních akcí pro Světlušku a tím dojde ke zjištění, jaká je návratnost investic do dobrovolníků v rámci těchto aktivit s ohledem na vynaložené vstupy. V závěru dojde k analýze výsledků pro každou aktivitu, jejich meziročnímu srovnání a stanovení doporučení pro práci s dobrovolníky v osvětovém projektu Světluška.