Komparace financování vybraných příspěvkových organizací v destinačním managementu - Smejkalová, Anna; Černá Silovská, Hana; Kubíková, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení a komparace financování dvou vybraných příspěvkových organizací, které působí v odvětví destinačního managementu v období 2018–2022. Konkrétně jde o příspěvkové organizace Vysočina Tourism a Jihočeská centrála cestovního ruchu, obě organizace jsou zřizovány na krajské úrovni. Bakalářská práce podává detailní přehled hospodaření příspěvkových organizací včetně analýzy výnosů, nákladů a výsledků hospodaření, a to jak v rámci činnosti hlavní, tak i hospodářské. Práce představuje zdroje financování příspěvkových organizací působících v destinačním managementu. Hlavním zdrojem financování obou organizací jsou transfery od místních vládních institucí, které tvoří většinový podíl na celkových výnosech. Analýza prokazuje nestabilitu výše těchto transferů ve sledovaném období, a to u obou organizací. Analýzou transferů a jejich dílčích složek zjišťujeme, že Jihočeská centrála cestovního ruchu získává od svého zřizovatele značně vyšší částky transferů, což odráží velikost oblasti působení a rozvinutost cestovního ruchu v destinaci. Zároveň zjišťujeme, že Jihočeská centrála cestovního ruchu vykazuje více finančních prostředků ze státních dotací. Oproti tomu Vysočina Tourism vykazuje stabilnější vývoj jak výše příspěvku od zřizovatele, tak i dotací. Navzdory tomu, že se organizace v některých aspektech liší (jako například výše rozpočtu, četnost aktualizace finančních plánů a další), jedno mají společné: potýkají se s nestabilitou financování. Jihočeská centrála cestovního ruchu zaznamenává ve sledovaných letech vyšší míru nestability než Vysočina Tourism. Výkyvy ve výši transferů komplikují kontinuitu činnosti a rozvoje zřizované destinace. Práce formuluje následující doporučení, která by v
vorba dlouhodobých finančních plánů 5.Častější aktualizace finančních plánů
Vedoucí práce: Hana Černá Silovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses