Etická dilemata finančního řízení na příkladu společnosti Wirecard - Seleznova, Daria; Kučera, Dušan; Viktora, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na etická dilemata ve finančním řízení na příkladu společnosti Wirecard, která byla zapletena do finančních nesrovnalostí v německém finančním sektoru. Cílem této práce je identifikovat klíčové faktory vedoucí k etickému selhání uvnitř společnosti a navrhnout preventivní opatření pro zlepšení regulace v oblasti etických rozhodnutí ve firmách působících v oblasti podnikových financí. První část práce analyzuje teoretické základy etiky ve finančním sektoru a vysvětluje právní rámec a etické normy ovlivňující rozhodování profesionálů v této oblasti. Praktická část je zaměřena na případ společnosti Wirecard, která se dopustila podvodu a úpravy účetních výkazů. Zde jsou analyzovány podstatné etické problémy této společnosti, techniky podvodu a způsoby, jakými byl podvod odhalen a jaké byly jeho následky. Na základě této analýzy jsou vyvozena základní poučení z etických problémů a stanovena doporučení, která by mohla zabránit podvodům nebo alespoň zlepšit schopnost je odhalovat. Výsledky této práce poskytují cenné poznatky a doporučení pro vedení společností a vzdělávání v oblasti etického řízení ve financích. Závěry z této analýzy mohou být inspirací k poučení se z chyb a zdokonalení etického řízení v organizacích působících v oblasti podnikových financí.
Vedoucí práce: Dušan Kučera
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses