Komparace privatizačního procesu v ČR a v Rusku - Moravec, Alexander (2024)
Tato bakalářská práce zkoumá problematiku privatizace v kontextu ekonomické transformace v České republice a Rusku, dvou zemích bývalého východního bloku. Autor analyzuje procesy privatizace v obou zemích a porovnává jejich efektivitu a transparentnost. Práce se zaměřuje na reprezentativní společnosti v každé zemi a detailně zkoumá proces převodu vlastnictví do soukromých rukou, identifikujíc podíly jednotlivých majitelů. Dále hodnotí dopady privatizace na tyto společnosti a zhodnocuje pozitivní i negativní aspekty tohoto procesu. Teoretická část práce obsahuje obecný popis přechodu z centrálně plánovaného hospodářství na tržní ekonomiku zahrnující decentralizaci moci státnického aparátu na nižší správní orgány, deregulaci centrálně plánovaných mechanismů, liberalizaci cen, zahraničního obchodu a volný pohyb kapitálu, zboží a služeb. Následně je nastíněn politický vývoj v obou zemích po rozpadu Sovětského svazu. Struktura práce systematicky zkoumá a analyzuje klíčové faktory transformace v České republice a Rusku, s důrazem na privatizaci. V ČR je hodnocena v porovnání s procesem v Rusku pozitivněji, díky následnému využití příjmů z dražeb a celkové privatizace k financování rozvoje zdravotnictví, vzdělávání a dalších inovací. V ruské privatizaci docházelo k růstu moci oligarchů, kteří následně zneužívali bohatství k uplácení médií a politických stran. Konkrétní příklady, jako převod Škody Mladá Boleslav do vlastnictví VW Group a ponechání Gazpromu ve vlastnictví státu, ilustrují rozdíly v přístupu k privatizaci a jejich dopad na ekonomiku a politiku obou zemí. Státní subjekt Škoda Mladá Boleslav přešel v roce 2000 do plného vlastnictví soukromého koncernu VW Group, naopak ruský plynárenský gigant zůstal ve vlastnictví státu. Škoda díky odprodeji do zahraničí mod