Komparace privatizačního procesu v ČR a v Rusku - Moravec, Alexander; Strejčková, Tereza; Kovář, Martin, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce zkoumá problematiku privatizace v kontextu ekonomické transformace v České republice a Rusku, dvou zemích bývalého východního bloku. Autor analyzuje procesy privatizace v obou zemích a porovnává jejich efektivitu a transparentnost. Práce se zaměřuje na reprezentativní společnosti v každé zemi a detailně zkoumá proces převodu vlastnictví do soukromých rukou, identifikujíc podíly jednotlivých majitelů. Dále hodnotí dopady privatizace na tyto společnosti a zhodnocuje pozitivní i negativní aspekty tohoto procesu. Teoretická část práce obsahuje obecný popis přechodu z centrálně plánovaného hospodářství na tržní ekonomiku zahrnující decentralizaci moci státnického aparátu na nižší správní orgány, deregulaci centrálně plánovaných mechanismů, liberalizaci cen, zahraničního obchodu a volný pohyb kapitálu, zboží a služeb. Následně je nastíněn politický vývoj v obou zemích po rozpadu Sovětského svazu. Struktura práce systematicky zkoumá a analyzuje klíčové faktory transformace v České republice a Rusku, s důrazem na privatizaci. V ČR je hodnocena v porovnání s procesem v Rusku pozitivněji, díky následnému využití příjmů z dražeb a celkové privatizace k financování rozvoje zdravotnictví, vzdělávání a dalších inovací. V ruské privatizaci docházelo k růstu moci oligarchů, kteří následně zneužívali bohatství k uplácení médií a politických stran. Konkrétní příklady, jako převod Škody Mladá Boleslav do vlastnictví VW Group a ponechání Gazpromu ve vlastnictví státu, ilustrují rozdíly v přístupu k privatizaci a jejich dopad na ekonomiku a politiku obou zemí. Státní subjekt Škoda Mladá Boleslav přešel v roce 2000 do plného vlastnictví soukromého koncernu VW Group, naopak ruský plynárenský gigant zůstal ve vlastnictví státu. Škoda díky odprodeji do zahraničí mod
Ruská vláda si ponechala hlavní podíly na Gazpromu vzhledem k posilování autority po nástupu Putina do úřadu prezidenta, posílení energetické bezpečnosti země a zajištění stabilní dodávky zemního plynu.
Vedoucí práce: Tereza Strejčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses