Analýza vplyvu nezamestnanosti na mieru kriminality v krajoch Slovenskej republiky v rokoch 2011–2022 - Pavlovská, Tatiana; Škrabka, Martin; Špeciánová, Jitka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Táto bakalárska práca sa venuje analýze vplyvu miery evidovanej nezamestnanosti a reálneho hrubého domáceho produktu na obyvateľa na mieru kriminality v krajoch Slovenskej republiky v období rokov 2011 až 2022. Výskum vychádza z panelového dátového súboru, ktorý bol zostavený na základe údajov poskytnutých Štatistickým úradom Slovenskej republiky a Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky. Analytický proces využíva metódy fixných a náhodných efektov na testovanie formulovaných hypotéz, ktoré sú založené na Beckerovej ekonomickej analýze kriminality. Prvá testovaná hypotéza predpokladá pozitívny vplyv miery evidovanej nezamestnanosti na mieru kriminality a bola potvrdená. Podľa odhadov modelu, pri ostatných podmienkach konštantných, zvýšenie miery nezamestnanosti o jeden percentuálny bod vedie k nárastu relatívnej miery celkovej kriminality o 3,98–4,92 %, v závislosti od špecifikácie modelu. Druhá hypotéza predpokladá negatívnu koreláciu medzi reálnym HDP na obyvateľa a mierou kriminality. Keďže však analýza dospela k záveru, že medzi reálnym HDP na obyvateľa a mierou kriminality existuje štatisticky významná pozitívna korelácia s časovým oneskorením, bola táto hypotéza zamietnutá.
Vedoucí práce: Martin Škrabka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses