Migrace a integrace cizinců na území České republiky v letech 2014 - 2022 - Nováková, Karolína (2024)
Cílem této bakalářské práce je systematicky zhodnotit rozsah migračních toků směřujících do České republiky v období let 2014 až 2022, především s důrazem na administrativní procesy, sociální integraci a bezpečnostní otázky a s identifikací potenciálních zásadních změn v migračních trendech. Teoretická část nastiňuje na základě literární rešerše téma migrace a integrace cizinců, zahrnující definici klíčových pojmů, ekonomické teorie migrace a problematiku integrace cizinců v České republice, včetně migrační a azylové politiky. Praktická část práce je zpracována na základě komparativní analýzy dat týkajících se migrace a integrace cizinců v České republice za roky 2014 až 2022, čímž přináší nový vhled do této problematiky. Součástí samotné práce jsou i národohospodářská doporučení týkající se efektivnějšího průběhu migrace a integrace cizinců na daném území. Výsledky práce naplňují stanovený cíl a poukazují na významné fluktuace v počtu příchozích cizinců, které reflektují citlivost migrantů na změny v globálním prostředí, zejména v kontextu externích faktorů, jako jsou pandemie a geopolitické události.