Potravinová soběstačnost České republiky v letech 2013 - 2022 - Skákalová, Aneta; Zubíková, Adéla; Šmilňák, Richard; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce si klade za cíl vyhodnotit problematiku potravinové soběstačnosti České republiky se zaměřením na období let 2013–2022. Práce zodpovídá otázku, zda byla Česká republika ve zvolené dekádě a vybraných komoditách potravinově soběstačná. V teoretické části jsou charakterizovány relevantní ekonomické teorie týkající se populačního vývoje a dostupnosti potravin. Dále jsou představeny typy soběstačnosti, výpočet míry potravinové soběstačnosti a možnosti jejího měření. V neposlední řadě je pro trh s potravinami definována jeho nabídková strana (tzn. zemědělský půdní fond) a poptávková strana (tzn. spotřebitel). V praktické části jsou zkoumána data vybraných komodit týkající se produkčních a spotřebních možností, na jejichž základě je vyhodnocena míra soběstačnosti. Dále je zanalyzován agrární zahraniční obchod konkrétně dovoz a vývoz sledovaných komodit. Empirický výzkum je doplněn diskuzí o spotřebních trendech v současnosti. Mezi hlavní závěry z provedeného výzkumu patří následující. Česká republika ve sledované dekádě vykazovala výrazně vyšších hodnot soběstačnosti u komodit rostlinného původu než u živočišného. Soběstačná byla u komodit pšenice, kukuřice a cukr. V rámci živočišných komodit dosahovala soběstačnosti pouze u hovězího masa a mléka. Přidanou hodnotou práce je vyjma dospění k výše uvedeným výsledkům, propojení analyzovaných dat s faktickými událostmi, které skrze časovou řadu nastaly.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses