Nejvyužívanější investiční instrumenty u drobných investorů ve věku 18-26 let v České republice v období 2023-2024 - Láznička, Šimon (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu nejčastěji využívaných investičních instrumentů mezi drobnými investory ve věku 18–26 let v České republice, a to během dynamického období 2023–2024, kdy digitalizace nabízí spoustu možností pro zhodnocení finančních prostředků. Cílem práce je charakterizovat vybrané investiční instrumenty, včetně jejich předností a slabých stránek, a objasnit, které z nich jsou mezi mladými investory nejpopulárnější. Zároveň se práce snaží identifikovat hlavní faktory, které ovlivňují rozhodování mladých investorů při výběru těchto instrumentů. Analýza ukazuje, že ETF představují nejčastěji využívaný investiční instrument a zároveň kryptoměny, jakožto moderní instrument, rovněž vykazují významné zastoupení. Práce dále odhaluje rozdíly v přístupu k riziku mezi pohlavími, kde ženy preferují méně rizikové instrumenty. Rovněž je zjištěno, že čím déle se investoři věnují investování, tím vyšší je procento měsíčního příjmu, který investují. Práce v neposlední řadě ukazuje, že motivace k investování se liší primárně podle věku, zatímco rozdíly mezi pohlavími jsou minimální a, že mladí investoři nejčastěji iniciují alokaci svých finančních prostředků na základě vlastní iniciativy.