Komparácia poskytnutých dotácií na jednotlivé športy z rozpočtu mesta Košice a jeho mestských obvodov - Kundrátová, Alexandra (2024)
Bakalárska práca sa zaoberá komparáciou poskytnutých dotácií na jednotlivé športy v rokoch 2022 a 2023 z rozpočtu mesta Košice a jeho mestských častí. Práca prináša komplexnú problematiku poskytovania finančných prostriedkov na šport, na celom území mesta. Teoretická časť definuje pomocou literárnej rešerše základne pojmy ako šport, financovanie športu, dotácie, verejný rozpočet a dve ekonomické teórie, teóriu byrokracie z pohľadu Maxa Webera, Roberta K. Mertona, Michela Croziera, Williama Niskanena, Richarda Sennetta a teóriu regionálneho rozvoja pomocou lokalizačnej teórie. Praktická časť aplikuje poznatky z teoretickej časti a na základe nich popisuje rozpočty mesta Košice v rokoch 2022 a 2023 a rozdelenie výdavkov na šport podľa mestských častí mesta Košice. Hlavnou náplňou práce je rozbor dotácií poskytnutých mestom Košice na jednotlivé športy a následná ich komparácia. Záver bakalárskej práce porovnáva poskytovanie dotácií poskytnutých z rozpočtu mesta Košice a z rozpočtov vybraných mestských časti na jednotlivé športy a potvrdzuje hypotézu, že existujú športy, ktoré v sledovanom období dostali násobne väčší objem finančných prostriedkov ako športy iné. Záver taktiež obsahuje rozhovory s predstaviteľmi financovania športu v meste Košice, čo prináša bližšie nazretie do fungovania financií na šport v praxi.