Stylizovaná fakta ekonomických krizí - Javorský, Ondřej; Pokorný, Tomáš; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce zkoumá stylizovaná fakta ekonomických krizí, se zaměřením na krize energetické na datech ze Spojených státu amerických z období 1962 Q1 – 2008 Q4. Nejprve jsou prezentovány teoretické základy hospodářského cyklu společně s jeho stylizovanými fakty. Následně práce shrnuje dosavadní poznatky o energetických krizích a popisuje jejich stylizovaná fakta. Empirická analýza rozšiřuje dosavadní poznatky o měnověpolitických implikacích odlišného chování ekonomiky během energetických krizí. Na dvou zkrácených vzorcích jsou pomocí funkcí impulzních odezev porovnány odlišnosti ropných krizí ze 70. let oproti běžným odezvám, které zachycuje kompletní vzorek. Z analýzy vyplývá, že by se centrální banky měly vyvarovat fenoménu „předčasných oslav“ a nesnižovat úrokové sazby příliš brzy při prvních náznacích odeznívání energetických šoků. Dále je pro energetické krize příznačné výrazné zvýšení inflace v reakci na energetický šok, který má však menší persistenci v porovnání se standardním cenovým šokem. To reflektuje, že reakce měnové politiky na energetické šoky jsou údernější z počátku a slabší na delším konci.
Vedoucí práce: Tomáš Pokorný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses