Analýza rigidity cen na datech CPI - Podešť, Michal (2024)
Tato bakalářská práce zkoumá rigiditu v cenách na složkách harmonizovaného indexu spotřebních cen pro Českou republiku a eurozónu. Dále se zabývá příčinami a makroekonomickými implikacemi cenových strnulostí pro inflaci a monetární politiku. Nejprve jsou prezentovány teoretické přístupy k inflaci, koncept inflačních očekávání a Phillipsovy křivky. Následně jsou shrnuty dosavadní poznatky o cenových rigiditách a metodách jejich měření, jakož i jejich makroekonomické implikace. Samotná analýza je provedena s pomocí ARMA modelů pro časové řady růstu cen mezi lety 2002–2019. Na základě porovnání funkcí impulzních odezev je zjištěna vyšší rigidita cen v eurozóně než v ČR s výjimkou dvou kategorií, a to konkrétně cen energií a cen zboží bez započtení energií. Z výsledků analýzy usuzujeme, že, pokud se nejedná o energetický šok či šok do cen zboží, ČNB by měla při stejném cenovém šoku reagovat razantnější monetární politikou než ECB. U zmíněných dvou kategorií, je tomu obráceně.