Analýza zvýšené míry úspor v ČR - Havalová, Kateřina; Pokorný, Tomáš; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce analyzuje zvýšenou míru úspor v Česku, která je po pandemické a energetické krizi nad svým dlouhodobým průměrem. Práce ukazuje, že zásadní podíl na takto zvýšené míře úspor mají očekávání fiskálních restrikcí domácnostmi. To vyplývá ze simulací finančních restrikcí v Ramsey-Cass-Koopmans (RCK) modelu, kde ze všech simulací vyšlo v návaznosti na očekávané i neočekávané zvýšení daní snížení spotřeby se současným zvýšením úspor. Následně byla provedena empirická analýza na vzorku 2007Q1–2023Q4 pro Česko pomocí metody GMM, která toto možné vysvětlení zvýšené míry úspor potvrzuje. Kromě toho provedená empirická analýza podporuje i vysvětlení zvýšené míry úspor skrze vyšší úrokové sazby, což je v souladu s Fisherovým modelem. Provedená teoretická i empirická analýza tak nabízí silnou evidenci pro vysvětlení zvýšené míry úspor v posledních letech.
Vedoucí práce: Tomáš Pokorný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses