Využití umělé inteligence v muzeích a galeriích na území České republiky - Janíková, Kateřina (2024)
Tato kvalifikační práce má za cíl popsat využíváním umělé inteligence (AI) v muzeích a galeriích na území České republiky. Přiblížit samotnou novou technologii, tedy umělou inteligenci a jakým způsobem ji můžeme využívat. Analyzovat, jaká konkrétní technologická řešení jsou implementována v kulturních institucích a zkoumat jejich potenciální přínosy pro efektivní správu sbírek, interakci s návštěvníky a inovativní prezentaci. Dále zjistit, co objektům brání ve využívání umělé inteligence. V neposlední řadě přinést i profesionální pohled na umělou inteligenci a její využití v galeriích a muzeích od odborníků, kteří se věnují výzkumu umělé inteligence. Práce může být inspirací pro všechny osoby pohybující se v oblasti muzeí a galerii.