Predikce spotřeby zákazníků a výroby OZE - Pisani, Alexandr; Čihák, Jakub; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce zkoumá roli obnovitelných zdrojů energie (OZE) na energetickém trhu a jejich predikci výroby a spotřeby v České republice. Navzdory geografickým omezením a přetrvávající závislosti na fosilních palivech analýza poukazuje na významný nárůst výroby solární energie, podpořený technologickým pokrokem a velkým poklesem nákladů, a potenciál většího rozvoje větrných elektráren. Studie využívá lineární regresi a Random forest regression pro strojové učení, které odhalují dynamiku výroby silně ovlivněnou meteorologickými faktory, jako je UV index a rychlost větru. Tyto modely mohou být užitečné pro předpovídání výroby elektřiny, což by mohlo napomáhat například při plánování její spotřeby v obytných a komerčních budovách. Dále se v rámci SWOT analýzy zabývá silnými stránkami, slabými stránkami, hrozbami a příležitostmi v globálním i lokálním kontextu. Popisuje možné externality související se zaváděním OZE, limitace predikce počasí a s tím i spojenou výrobu a spotřebu OZE.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses