Komparace financování zdravotnictví ČR a USA k roku 2021 a možnost reformy - Svatková, Natálie; Koten, Marek; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním zdravotnických systémů v oblasti financování v České republice a ve Spojených státech amerických k roku 2021. Hlavním úkolem této práce je komparace obou zdravotních systémů. Jsou zde navrhnuty i možná doporučení, která se vztahují na zlepšení systému financování zdravotnictví v ČR a v USA. V teoretické části jsou uvedeny základní pojmy vztahující se k zdravotnictví a charakteristika zdravotnických systémů především Tržního a Bismarckova systému. Praktická část je zaměřena na oba modely, které jsou rozebrány a posléze porovnávány podle výdajů určených na zdravotnictví jak soukromých, tak veřejných a v neposlední řadě i přímých plateb domácností. Tyto ukazatele jsou zpracovány podle dat z OECD a Českého statistického úřadu. Z komparace lze vyvodit zjištění, že veřejné zdroje tvoří většinovou část podílu ve financování zdravotní péče v ČR a naopak v USA je zdravotnický systém více zaměřen na soukromé zdroje. Kromě toho je z komparace zřejmý dvakrát vyšší podíl finančních prostředků z HDP vynaložený na zdravotní systém v USA než v ČR. Oba státy budou v následujících letech vystaveni problému stárnutí populace a zvyšujícím se výdajům na zdravotnictví.
Vedoucí práce: Marek Koten
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses