Profesní vývoj absolventů vysokých škol : Faktory způsobující častější změny zaměstnání po ukončení vysoké školy - Svobodová, Sára (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na faktory ovlivňující časté změny pracovních míst mezi mladými absolventy vysokých škol, konkrétně z Generace Z, během studia i po jeho ukončení. V teoretické části jsou prozkoumány relevantní teorie a koncepty týkající se rozdílů mezi generacemi na pracovním trhu, vstupu absolventů na trh práce a jejich pracovních preferencí. Praktická část se zaměřuje na analýzu vztahů mezi kariérním postupem, pracovními preferencemi a sociálními tlaky a jejich vlivem na pracovní fluktuaci mezi mladými absolventy vysokých škol z Generace Z. Zahrnuje popis metodologie, sběru dat a rozbor kvantitativního výzkumu. Hlavním cílem výzkumu je prozkoumat, jak absolventi vnímají svůj kariérní rozvoj, identifikovat faktory vedoucí k častějším změnám zaměstnání, zjistit vztah mezi peněžními a nepeněžními faktory při výběru či změnách zaměstnání a navrhnout doporučení pro zlepšení stability zaměstnání cílové skupiny. Dotazníkové šetření slouží jako klíčový nástroj pro shromažďování dat, na základě, kterých jsou formulována doporučení, která naplňují cíle této bakalářské práce.