Současné výzvy disaster managementu - Bosniak, Yehor (2024)
Disaster management je podstatná disciplína, která zahrnuje řadu činností. Její význam v poslední době rychle narůstá kvůli výzvám, kterým svět nyní čelí. Pro zefektivnění onoho procesu je nutné odhalit výzvy, které nastávají v jednotlivých fázích procesu řízení katastrof a při činnostech, které do ní spadají. To je cílem této práce, jehož lze dosáhnout použitím kvantitativních výzkumných metod, jako je provádění polostrukturovaných rozhovorů se zaměstnanci neziskových organizací a následné otevřené kódování rozhovorů. Prováděním výzkumu bylo zjištěno, že se nejčastěji pracovníci, kteří zasahují během katastrof, setkávají s nedostatečnou standardizací, což podporují literární rešerše a výsledky tohoto výzkumu, výzvy s lokalizací potřebné infrastruktury a s komunikací se svými stakeholdery v různých fázích řízení katastrof. Z tohoto vyplývá, že je nutné zaměřit se na připravenost na katastrofy pomocí ujasnění, jak by mohly být sestaveny standardy pro činnost disaster managementu, jak lze účinně komunikovat se stakeholdery a určovat přesné lokality, kde by měly být umístěny sklady. Toto je podstatné nejen z hlediska urychlení poskytování pomoci, ale také z hlediska snižování nákladů na její poskytování a minimalizaci následků katastrof.