Analýza možných dopadů zavedení školného na studenty Vysoké školy ekonomické v Praze a Univerzity Karlovy (2024) - Kříž, Jakub (2024)
Cílem této bakalářské práce je zjistit jaké dopady ponesou studenti při zavedení školného na veřejných vysokých školách v České republice. Výzkum je omezen na studenty Vysoké školy ekonomické v Praze a studenty Univerzity Karlovy, jejichž výsledky jsou mezi sebou porovnávány. Pro výzkumné účely byly stanoveny tři hypotézy, které reprezentují cíl práce. První hypotézou bylo očekávání, že studenti obecně nebudou chtít přijmout školné. Druhou hypotézou byl předpoklad, že studenti Vysoké školy ekonomické v Praze budou ve větší míře shovívavější k placení školného. Třetí hypotézou představovala očekávání obecného zvýšení motivace ke studiu, a tím i nárůst ambicí a dlouhodobých cílů studentů. Výsledky této práce potvrdily první hypotézu, že studenti obecně nejsou nakloněni k zavedení školného. Druhá a třetí hypotéza byly na základě analýzy a syntézy dat zamítnuty. Dalším výsledkem výzkumu je zjištění, žeškolné je studenty považováno za klíčový faktor při volbě studijního oboru. Z finančního hlediska by školné nejvíce omezilo studenty v oblastech bydlení, stravování a volnočasových aktivitách.