Srovnání financování památkové péče o nemovité památky ve vlastnictví státu a vlastnictví soukromých majitelů na území České republiky v roce 2024 - Reitmayer, Jan (2024)
Bakalářská práce se zabývá financováním památkové péče o nemovité památky v kontextu vlastnictví. Cílem je porovnat vynakládání veřejných financí do péče o nemovité památky ve vlastnictví státu a ve vlastnictví soukromých majitelů ve vztahu k národnímu hospodářství. Teoretická část zkoumá ekonomické, historické a institucionální souvislosti památkové péče, definuje klíčové pojmy a legislativní rámec. Kapitola věnovaná restitucím nemovitých kulturních památek vysvětluje příčiny současné vlastnické struktury. Praktická část rozebírá jednotlivé způsoby financování a hodnotí jejich efektivitu vzhledem ke státnímu rozpočtu. Bere v potaz nejen zachování nemovitého památkového fondu, ale i jeho kulturní využití a veřejný zájem. Výzkum je proveden především na datech dostupných ze stránek Ministerstva kultury, Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu a výročních zpráv Nejvyššího kontrolního úřadu.