Srovnání financování památkové péče o nemovité památky ve vlastnictví státu a vlastnictví soukromých majitelů na území České republiky v roce 2024 - Reitmayer, Jan; Váňa, Daniel; Dufek, Pavel, 1968-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá financováním památkové péče o nemovité památky v kontextu vlastnictví. Cílem je porovnat vynakládání veřejných financí do péče o nemovité památky ve vlastnictví státu a ve vlastnictví soukromých majitelů ve vztahu k národnímu hospodářství. Teoretická část zkoumá ekonomické, historické a institucionální souvislosti památkové péče, definuje klíčové pojmy a legislativní rámec. Kapitola věnovaná restitucím nemovitých kulturních památek vysvětluje příčiny současné vlastnické struktury. Praktická část rozebírá jednotlivé způsoby financování a hodnotí jejich efektivitu vzhledem ke státnímu rozpočtu. Bere v potaz nejen zachování nemovitého památkového fondu, ale i jeho kulturní využití a veřejný zájem. Výzkum je proveden především na datech dostupných ze stránek Ministerstva kultury, Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu a výročních zpráv Nejvyššího kontrolního úřadu.
Vedoucí práce: Daniel Váňa
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses