Analýza národohospodářských dopadů legalizace drog v České republice pro 30. léta 21. století - Klepetko, Pavel (2024)
Bakalářská práce se zabývá případnými dopady legalizace drog v České republice pro 30. léta 21. století. V teoretické části práce definuje drogovou problematiku. Nejprve definuje nutné pojmy s problematikou související, následně shrne sociální dopady braní drog, dopady jak psychické, tak fyzické na uživatele a jejich okolí. Dále práce definuje samotnou drogovou situaci v České republice, počet uživatelů, náklady na léčbu, či na nákup drog. Jako další práce přednese pohled současných politických stran na drogovou problematiku a jejich případný zájem momentální situaci měnit, nebo zanechat. Následují argumenty obou možných přístupů k drogové problematice, respektive konzervativní prohibiční a liberální legalizační, či dekriminalizační. V další kapitole práce definuje typy drogových politik a konkrétněji přiblíží i současnou drogovou politiku v České republice. Na to navazuje bližší seznámení i se zeměmi s odlišnou drogovou politikou od České republiky. Konkrétně Nizozemí, Kanada a Portugalsko. Ve všech třech těchto státech není, na rozdíl od České republiky, aplikována prohibiční politika. V závěru teoretické části poté práce definuje a popíše ekonomické teorie, které souvisí s drogovou problematikou. V praktické části nejprve dojde k prezentaci výsledků z dotazníku ohledně drogové problematiky v České republice. Následuje analýza odborné literatury, která je spojená s argumenty pro a proti legalizaci a obsahuje i konkrétní data o účinnosti, společenské újmě a benefitech plynoucí z dané politiky. Nakonec práce představí cost – benefit analýzu legalizace měkkých drog v České republice a nastíní tak i možnou aplikovatelnou politiku na území České republiky.