Má kriminalita vplyv na hospodársky rast? : - Malovec, Roderik (2024)
Cieľom tejto práce je skúmanie vplyvu kriminality na hospodársky rast, vyjadrený rastom hrubého domáceho produktu na obyvateľa. V prvej časti práce je prezentovaný Solowov neoklasický model rastu a vybraná literatúra na tému ekonómie kriminality, na ktoré teoretické východiska nadväzuje praktická časť, v ktorej je na panelových dátach odhadnutý model. Predmetom skúmania je vplyv kriminality na hospodársky rast v siedmych krajinách strednej a východnej Európy medzi rokmi 2000 a 2021. Výsledky odhadu modelu ukazujú štatisticky preukázateľný vplyv kriminality na hospodársky rast.