Investice do infrastruktury jako faktor ovlivňující hospodářský růst - Kollár, Šimon; Ruschka, Adam; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Cílem této práce je zjistit, jestli investice do infrastruktury jsou faktorem ovlivňujícím hospodářský růst. V první části je představen nezbytný teoretický rámec, na základě kterého je přistupováno k ověření hypotézy v praktické části. Vliv investic do infrastruktury na hospodářský růst je v praktické části odhadován za pomoci ekonometrického modelu. Tento model používá panelový dataset a zkoumá vliv investic do infrastruktury na hospodářský růst v šesti zemích střední Evropy v letech 2000-2021. Odhady jsou provedeny pomocí metody fixních i náhodných efektů. Výsledky modelu naznačují, že investice do infrastruktury jsou prokazatelně faktorem pozitivně ovlivňujícím hospodářský růst.
Vedoucí práce: Adam Ruschka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses