Analýza právnej úpravy limitovania verejného dlhu USA a ČR v rokoch 2017-2023 - Svýba, Ján (2024)
Bakalárska práca analyzuje právnu úpravu limitovania verejného dlhu v Spojených štátoch amerických a v Českej republike. Ťažiskom práce je analýza a komparácia rozpočtovej zodpovednosti týchto dvoch krajín v kontexte pandémie Covid 19 a vojny na Ukrajine. Tento postup je uplatnený na dátach a skutočnostiach, ktoré v tomto období ovplyvnili rozpočtové pravidlá. V jednotlivých kapitolách je zároveň pracované so základnými teoretickými myšlienkami, od ktorých sa rozpočtová zodpovednosť ďalej odvíja, a na ktorých je ďalej analyzovaná účinnosť právnej úprava v skúmaných krajinách. Na základe tohto postupu sú vyvodené závery ohľadne silných a slabých stránok skúmaných pravidiel.