Jsou tržby videoherního průmyslu nadměrně odolné vůči recesím? - Maurenc, Vít; Slaný, Martin, 1982-; Mach, Petr, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Autor si klade za cíl vyhodnotit hypotézu o nadměrné odolnosti tržeb videoherního sektoru vůči recesím, předloženou během Velké recese předními ekonomickými publikacemi. Analyzované koncepty školy hospodářského cyklu a neoklasické školy zahrnují historickou míru inovace a konkurence, technologický pokrok, důchodový a substituční efekt a další. Ty jsou komplementárně doplněny koncepty z behaviorální ekonomie, čítajícími klam utopených nákladů, present bias a kotvení. Poté práce předkládá teoretický rámec, čerpající z předešlých konceptů, na základě kterého je možná nadměrná odolnost vůči recesím vysvětlena. Prezentované teoretické modely interakce příbuzných trhů dokreslují možný proces, kterým vzniká na videoherním trhu nadměrná odolnost vůči recesím. V praktické části je hypotéza poté empiricky testována za využití dat o tržbách amerického a světového videoherního odvětví mezi lety 1971-2022. Pro účel vyhodnocení hypotézy je v práci využito regresní analýzy metodou OLS. Na základě empirické analýzy byla potvrzena platnost nulové hypotézy o nadměrné odolnosti amerických videoherních tržeb vůči recesím. Tento závěr potvrzuje výsledky některých zahraničních studií.
Vedoucí práce: Martin Slaný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses