Vývoj exportu zemědělské produkce z Ukrajiny do zemí Evropské unie v letech 2014-2023 - Žáková, Vendula; Ševčíková, Michaela; Lídlová Georgiu, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce zkoumá dopady ruské invaze na zemědělský sektor Ukrajiny a její vliv na export zemědělských produktů z Ukrajiny do zemí Evropské unie (EU) během let 2014–2023. Pomocí analýzy a komparace dat z odborných článků a z databází Eurostatu a IMF došla práce k následujícím výsledkům. Díky pomoci exportu ukrajinské zemědělské produkce ze strany EU, konkrétně prostřednictvím tras solidarity, autonomních obchodních opatření a díky Černomořské obilné iniciativě, neklesl export ukrajinské zemědělské produkce do zemí EU během ruské invaze. Naopak během zkoumaného období dosáhl export ukrajinské zemědělské produkce do zemí EU v roce 2022 svého maxima. Nejvíce se do zemí EU dovážela kukuřice, která měla i největší vzestup exportu během roku 2022. Tyto nástroje EU pro pomoc exportu ukrajinské zemědělské produkce přispěly k demonstracím farmářů v EU, kteří museli snižovat ceny svých produktů kvůli konkurenčnímu tlaku ze strany levnějších ukrajinských zemědělských produktů. Největší tlak ukrajinské zemědělské produkce byl patrný v zemích sousedících s Ukrajinou a také ve Španělsku, kde byla poptávka po zemědělských produktech z Ukrajiny vysoká. Autonomní obchodní opatření, trasy solidarity a Černomořská obilná iniciativa přispěly ke snížení cen sledovaných zemědělských produktů. Přestože se očekávalo, že důsledkem války se ceny zemědělských produktů budou zvyšovat, ve skutečnosti ceny těchto produktů skoro klesly na úroveň cen před pandemií COVID-19.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses