Srovnání přístupů k regulaci alkoholu ve Švédském království a České republice k roku 2024 - Paleček, Ondřej (2024)
Jak pro Švédské království, tak pro Českou republiku, je alkohol nedílnou součástí kultury. Obě země dlouhou řadu let sužovala vysoká míra spotřeby alkoholu ve společnosti, přesto mezi nimi nyní existují značné odlišnosti v přístupech k alkoholové politice. Švédsko je známé svou restriktivní politikou, zatímco Česká republika stále pokračuje v bohaté tradici aktivní konzumace alkoholu. Tato práce se věnuje historickému i nynějšímu vývoji státních regulací a alkoholových politik v obou zemích a nabízí komplexní analýzu, zda vedou přísnější zásahy ze strany státu ke snížené spotřebě a efektivnější ochraně veřejného zdraví či nikoliv. Zabývá se zejména klíčovými instrumenty státu, jako je omezení prodeje, spotřební zdanění nebo regulace reklamy. Z výsledků analýzy vyplývá, že státní zásahy mohou do značné míry ovlivňovat vývoj spotřeby alkoholu, ale tento způsob není příliš efektivní, jelikož společnost hledá především nelegální cesty, jak stát obejít. Praktickou část doplňuje vlastní výzkum kultury a trendů v oblasti alkoholu, který probíhal pomocí dotazníkového šetření mezi švédskými a českými studenty. V závěru práce nechybí návrhy potenciálních hospodářsko-politických opatření pro oba zkoumané státy. Výsledky poskytují komplexní porovnání přístupů obou zemí k regulaci alkoholu a identifikují klíčové rozdíly a podobnosti, jež mohou být využity k budoucímu směřování alkoholových politik nejen v těchto zemích.