Závislost na ropě a diverzifikace ekonomiky : pohled na Norsko a Rusko v kontextu Holandské nemoci v letech 2002 -2022 - Švandová, Kateřina; Šmilňák, Richard; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá dopady těžby ropy a zemního plynu na ekonomiku a zkoumá způsoby, jak zlepšit hospodářskou diverzifikaci a správu přírodních zdrojů. V práci je rovněž analyzován vliv Holandské nemoci, která může negativně ovlivňovat ekonomiky závislé na příjmech z těchto zdrojů, s konkrétním zaměřením na Norsko a Rusko. Zatímco Norsko úspěšně minimalizuje negativní dopady této nemoci díky silné vládní politice a efektivnímu hospodaření, Rusko čelí vážným ekonomickým a sociálním problémům způsobeným nedostatečnou ekonomickou rozmanitostí. Analýza ukázala, že země, které efektivně spravují své zdroje a rozvíjejí různé ekonomické sektory, jsou lépe schopny čelit ekonomickým krizím vyvolaným kolísáním cen ropy a plynu. Norsko demonstruje, jak strategické využívání přírodního bohatství může vést k hospodářské stabilitě a sociální prosperitě. Naproti tomu Rusko zaznamenává větší ekonomickou nestabilitu. Výsledky práce naznačují, že země, které aktivně plánují využití svých přírodních zdrojů a rozvoj ekonomiky, mohou efektivně zmírnit negativní dopady Holandské nemoci. Příklad Norska ilustruje úspěšné řešení, zatímco situace v Rusku poukazuje na nutnost reforem a zlepšení správy. Práce nabízí doporučení pro zlepšení politik a strategií, které mohou pomoci zemím lépe čelit ekonomickým výzvám, a zdůrazňuje potřebu dalšího výzkumu v této kritické oblasti.
Vedoucí práce: Richard Šmilňák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses