Migrace jako ekonomický fenomén ovlivňující trh práce v České republice v období 2004–2023 - Holcová, Bronislava; Šmilňák, Richard; Mičáň, Alex; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá fenoménem migrace a jeho vlivem na trh práce v České republice v období od roku 2004, kdy ČR vstoupila do Evropské unie až po současnost, tedy rok 2023.Cílem je využití ekonomických modelů a komparace se situací v Německu k zhodnocení vlivu tohoto fenoménu na pracovní trh. Teoretická část práce se zaměřuje na popis ekonomických modelů, politik a metodologických pojmů s problematikou spojených. Věnuje pozornost migrační politice v České republice, Německu a jejich ovlivnění Evropskou Unií. Praktická část využívá pojmů teoretické části a věnuje se jejich analýze. Zkoumá věkovou a národnostní strukturu migrantů, jejich kvalifikaci a uplatnění na trhu práce. Pro Česku republiku analyzuje zaměstnanost dle NACE rev.2. V závěru praktické části také zkoumá predikci do roku 2100 pro oba státy. Klíčovým závěrem této práce je skutečnost, že migrace má s jejím rostoucím podílem v populaci značný vliv na vývoj ekonomiky, a proto je zapotřebí věnovat čas řádné interakci cizinců pro jejich zařazení do trhu práce.
Vedoucí práce: Richard Šmilňák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses