Komparace nástrojů rodinné politiky České republiky a Slovenska v období 2012 – 2022 - Lebedová, Zuzana; Nebeská, Olga; Milaniaková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se věnuje komparaci nástrojů podpory rodin s dětmi v České a Slovenské republiky, konkrétně nástrojům státní sociální podpory. Zabývá se analýzou a komparací v období 2012–2022. V teoretické části jsou představeny sociální politika, sociální stát a role státu v sociální politice. Dále je už definována samotná rodinná politika, její principy a cíle, její nástroje obecně a následně státní sociální podpora a důležité pojmy s ní související. Praktická část se zabývá analýzou a komparací jednotlivých dávek státní sociální podpory a systému jako celek. Nejdříve je provedena komparace nastavení dávek, tedy především nároku a výše dávek, poté je komparována finanční náročnost, tedy celkové výdaje na dávky v poměru k HDP. Následně je sledována dostupnost vybraných dávek za pomocí metody modelových rodin. Dávky vyplácené ve Slovenské republice jsou vypláceny bez testování příjmů, systém je štědřejší, což se odráží na celkové výši výdajů vyplácených na tyto dávky. Systém v České republice je opatrnější a vyplácí dávky cíleněji, nezatěžuje tak tolik státní rozpočet, a přesto dokáže rodinám pomoct, když se vyskytnou v nepříznivé životní situaci.
Vedoucí práce: Olga Nebeská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses