Role genderové nerovnosti v nezaměstnanosti mladých lidí v EU v letech 2012–2022 - Pařízková, Pavla (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá rolí genderové nerovnosti v nezaměstnanosti mladých lidí v EU v letech 2012-2022. V teoretické části jsou pomocí literární rešerše vysvětleny základní ekonomické teorie týkající se nezaměstnanosti, trhů práce a genderové nerovnosti. V praktické části jsou analyzovány data spojena s nezaměstnaností mladých lidí, a to podle genderu, vzdělání a následně jsou i zmíněny trendy v jednotlivých zemích Evropské unie. Dále je provedena rešerše ohledně programů a politik EU na podporu rovnosti pohlaví na trhu práce a na podporu nezaměstnanosti mladých lidí. Výzkum je primárně založen na dostupných datech z Eurostatu.