Nastavení důchodového systému v souvislosti s demografickým vývojem v České republice a Slovenské republice v roce 2023 - Žerníčková, Monika; Nebeská, Olga; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá nastavením důchodových systémů v České republice a na Slovensku v roce 2023 s ohledem na demografický vývoj. V teoretické části práce jsou definovány základní pojmy týkající se důchodové politiky a její začlenění do sociálního systému. Poté je také shrnut vývoj důchodových systémů zvolených zemí. Pro zpracování základních informací je zde využita literární rešerše domácích i zahraničních zdrojů. Praktická část analyzuje vybrané demografické faktory ovlivňující vývoj penzijních systémů a politiky jejich nastavení. Následuje detailní analýza důchodových systémů České republiky a Slovenska, která je zakončena komparací obou systémů z kvalitativního i kvantitativního hlediska. Práce přebírá data především z oficiálních stránek statistických úřadů, ministerstev České a Slovenské republiky a z dat Eurostatu.
Vedoucí práce: Olga Nebeská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses