Vplyv poradia informácií na rozhodnutia - Jančovičová, Ema (2024)
Cieľom bakalárskej práce bolo preskúmať vplyv poradia informácií na rozhodovanie spotrebiteľov pri kúpe produktov (čítačka kníh a reštaurácia). Prostredníctvom riadeného experimentu, ktorého sa zúčastnilo 166 respondentov, boli informácie o produktoch prezentované buď najprv pozitívne, potom negatívne informácie, alebo naopak. Účastníci hodnotili pravdepodobnosť kúpy čítačky alebo návštevy reštaurácie pomocou Likertovej stupnice. Okrem toho sa hodnotil ich prístup k rozhodovaniu (maximalizátor vs. uspokojovateľ). Výsledky ukázali významný vplyv poradia informácií na odpovede, pričom prístup k rozhodovaniu nemal významný vplyv. Skúmali sa rozdiely medzi pohlaviami, pričom sa odhalili diferencované interakcie s typom produktu. Štúdia zdôrazňuje význam strategickej komunikácie a pochopenia komplexnej dynamiky v rozhodovacích procesoch spotrebiteľov.