Analýza vstupu České republiky do eurozóny : přínosy a úskalí měnové unie v kontextu ekonomické konvergence v letech 2004–2023 - Vacek, Jaroslav; Šmilňák, Richard; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou potencionálního vstupu České republiky do eurozóny, zkoumá pozitiva a negativa měnové unie a hodnotí vliv eurozóny na ekonomickou konvergenci v období 2004-2023. V práci jsou vysvětlena konvergenční kritéria, popis optimální měnové zóny a rizika spojena s adaptací eura. Práce rovněž analyzuje stanoviska tvůrců měnové politiky a dalších renomovaných ekonomů pro profesionálnější pohled na otázku eurozóny. Praktická část práce obsahuje kvantitativní analýzu dat zahrnující metody regrese a β-konvergence pro měření ekonomické výkonnosti a zpochybňuje argument, že euro způsobuje rychlejší ekonomickou konvergenci. Závěry práce ukazují, že i přes určité přínosy plynoucí z členství v eurozóně, existují také určitá rizika a výzvy jako mobilita pracovní síly a fiskální integrace, které komplikují plnohodnotný proces integrace České republiky do eurozóny.
Vedoucí práce: Richard Šmilňák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses