Komparace penzijních systémů Irska a České republiky z hlediska výdajů státních rozpočtů na jednotlivé systémy v letech 2014-2022 - Lukačevičová, Agáta; Lídlová Georgiu, Alena; Morda, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na představení a porovnání penzijních systémů České republiky a Irska z hlediska výdajů státních rozpočtů. Teoretická část práce definuje klíčové pojmy spojené se sociální politikou, druhy penzijních plánů, penzijní pilíře, způsoby financování penzijního systému a demografické ukazatele. Český penzijní systém se skládá ze dvou pilířů, zatímco irský ze tří pilířů, což poskytuje občanům větší rozmanitost a kontrolu nad jejich penzijními úsporami. Práce dochází k závěru, že z hlediska struktury výdajů v sledovaném období let 2014- 2022 byly v penzijních systémech České republiky a Irska výrazné rozdíly. Irský systém s nižšími výdaji na státní důchody a menším podílem těchto důchodů na celkových výdajích vykazuje prvky liberálního modelu. Naopak, vysoký podíl výdajů na státní důchody v ČR svědčí o vysoké míře solidarity vůči důchodcům a naznačuje solidárnější charakter českého systému. Tímto se český penzijní systém jeví jako solidární a poskytující významnou podporu lidem v důchodovém věku, zatímco irský systém reflektuje prvky liberálního modelu s menšími výdaji na jednotlivé dávky. Analýza výdajů na sociální ochranu ukázala taktéž výrazné rozdíly mezi oběma zeměmi, kde Česko alokovalo v roce 2022 nejvíce výdajů do oblasti stáří, Irsko do oblasti nemoci. Obě země se však v roce 2022 z hlediska ukazatele podílu výdajů na sociální ochranu vzhledem k HDP nacházely pod průměrem EU, přičemž Irsko se nacházelo na posledním místě. Z demografického hlediska lze usuzovat, že Irsko se nacházelo ve sledovaném období let 2014-2022 v lepší situaci zejména s ohledem na vývoj populace, mediánový věk a podíl lidí nad 65 let. SWOT analýza obou penzijních systémů identifikovala jejich silné stránky a výzvy, který
Vedoucí práce: Alena Lídlová Georgiu
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses