Analýza nezaměstnanosti v regionu Česká Lípa v období 2013–2023 - Krulišová, Simona; Milaniaková, Lucie; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá analýzou nezaměstnanosti v regionu Česká Lípa, a to v rámci zvoleného období mezi lety 2013–2023. Cílem práce je analyzovat strukturu uchazečů o zaměstnání v evidenci úřadu práce a vývoj nezaměstnanosti podle vybraných ukazatelů. Teoretická část definuje pojmy, které souvisí s problematikou týkající se trhu práce a nezaměstnanosti jako makroekonomického ukazatele, který má významný socioekonomický vliv. Dále je v této části práce popsána aktivní i pasivní politika zaměstnanosti jako nástroj sloužící pro snížení nezaměstnanosti a charakterizována vybraná oblast pro analýzu. Praktická část, navazující na teoretické poznatky, je věnována analýze nezaměstnanosti v rámci zvoleného regionu ve sledovaném období a vyhodnocení skupin, které jsou nejvíce ohroženy nezaměstnaností. Na základě získaných dat a následně provedené analýzy vyplývá především výrazné zlepšení situace související s nezaměstnaností v rámci meziročního srovnání mezi lety 2013 a 2023. Z provedené analýzy plyne, že podíl nezaměstnaných osob se v rámci sledovaného období v regionu Česká Lípa výrazně snižoval. Mezi skupiny nejvíce ohrožené nezaměstnaností se řadí ženy, dále pak uchazeči ve věku 35–54 let a s nízkou úrovní vzdělání. Rekvalifikace je možností, jak tyto skupiny podpořit v získání nových dovedností a lepším přizpůsobení se na trhu práce. V závěru práce je provedeno vyhodnocení dat z dotazníkového šetření získaných od vybraných zaměstnavatelů, doplněné o charakteristiku těchto zaměstnavatelů působících v daném regionu, což přispívá k propojení konkrétních situací s danou problematikou a teoretickými poznatky.
Vedoucí práce: Lucie Milaniaková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses