Analýza vybraných dávek rodinné politiky v Jihočeském, Karlovarském a Moravskoslezském kraji mezi lety 2013 a 2023 - Vališová, Sabina; Milaniaková, Lucie; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá analýzou dávek ze systému státní sociální podpory v Jihočeském, Karlovarském a Moravskoslezském kraji mezi lety 2013–2023, a to včetně jejich aktuálních výpočtů. Dílčím cílem této práce je ověření stanovené hypotézy, zda kraje s vysokou průměrnou hrubou mzdou přerozdělují více dávek, nežli kraje s nižší průměrnou hrubou mzdou. Teoretická část práce poskytuje základní literární rešerši důležitou pro pochopení souvislostí v praktické části. V praktické části je následně provedena analýza vývoje dávek státní sociální podpory v České republice i ve zvolených krajích včetně aspektů, které tento vývoj mohou ovlivnit. Výsledky analýzy ukazují, že mezi klíčové aspekty ovlivňující vývoj dávek státní sociální podpory ve zvolených krajích patří nezaměstnanost, zvyšující se průměrná hrubá mzda a míra porodnosti, která ovlivňuje rodičovský příspěvek jako majoritní dávku ze systému státní sociální podpory. Součástí výsledku práce je potvrzení stanovené hypotézy, že kraje s vysokou hrubou mzdou přerozdělují více dávek nežli kraje s nižší průměrnou hrubou mzdou.
Vedoucí práce: Lucie Milaniaková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses