Zapojení ukrajinské menšiny na trhu práce ČR v letech 2010-2023 - Nachtmann, Marek; Lídlová Georgiu, Alena; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tématem této bakalářské práce je zapojení ukrajinské menšiny na pracovním trhu České republiky v letech 2010-2023. Toto téma se stalo velice aktuálním v souvislosti s ruskou válečnou invazí na Ukrajinu a následnou migrační vlnou. Cílem práce je vyhodnotit, jaký dopad má ukrajinská pracovní migrace na Českou republiku, a to zejména po vypuknutí války na Ukrajině. K výzkumu jsou použity vhodné ukazatele zaměřující se na participaci ukrajinských pracovníků na českém trhu práce, jako je zastoupení jednotlivých typů pracovních povolení, poměr vykonávaných pozic, výše finanční odměny či počet odpracovaných hodin. Tyto ukazatele jsou doplněny také o demografické charakteristiky, jako je pohlaví, věk a dosažené vzdělání. Získaná data byla po statistické analýze a komparaci dána do souvislostí a následně vyhodnocena. Výzkumem bylo zjištěno, že jsou ukrajinští občané pro Českou republiku přínosem, jelikož zvyšují zaměstnanost tím, že zastávají volné pracovní pozice, které Češi odmítají, či jejich přispíváním státu formou odvodů z výdělku, DPH a spotřební daně. Tato pozitiva jsou nyní ovšem zastíněna vysokými výdaji na jejich pomoc a integraci.
Vedoucí práce: Alena Lídlová Georgiu
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses