Komparace životní úrovně Jihočeského a Západočeského kraje v letech 1970–1990 - Bozděch, Petr; Chalupecký, Petr; Johnson, Zdenka, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá komparací životní úrovně obyvatelstva Jihočeského a Západočeského kraje v 70. a 80. letech 20. století. Cílem práce je ověřit hypotézu, že v Jihočeském kraji byla nižší životní úroveň obyvatelstva než v Západočeském kraji, a to jak z pohledu výše průměrné mzdy, celkových příjmů a výdajů domácností, dostupnosti zdravotnictví, jeslí a školství, tak i z pohledu kulturního vyžití a vybaveností domácností spotřebiči. Teoretická část se zabývá především historickým, ekonomickým a sociálním kontextem zkoumaného období. Praktická část nejprve představuje základní sociálně-ekonomické charakteristiky obou krajů. Dále zahrnuje analýzu jednotlivých krajů, a to dle následujících kritérií: výše průměrné mzdy, výše celkových příjmů a výdajů a jejich struktuře, dostupnosti zdravotnictví, dostupnosti jeslí, dostupnosti školství, dostupnosti kulturního vyžití a úrovni vybavenosti domácími spotřebiči. Následná komparace obou regionů dochází k závěru, že hypotézu lze verifikovat pouze částečně. Celkové příjmy obyvatel Jihočeského kraje byly výrazně nižší než v Západočeském kraji, což se odráželo i ve výdajích. Zároveň obyvatelé Jihočeského kraje investovali více peněz do zboží, kvůli menší dostupnosti služeb v kraji. Dále v kraji byla méně dostupná zdravotní péče, a to jak z pohledu počtu obyvatel na jednu nemocnici, tak i počtu na jednoho lékaře.
Vedoucí práce: Petr Chalupecký
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses