Volba kariéry po mateřství : Faktory ovlivňující návrat do předchozího zaměstnání - Nováková, Světlana; Vítečková, Klára; Kvítková, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na zkušenosti vysokoškolsky vzdělaných žen–matek, které se po mateřské a rodičovské dovolené nevrátily do zaměstnání, avšak začaly podnikat. Cílem bylo zjistit, jaké důvody vedly k rozvázání poměru, jaké byly motivace k podnikání. Odhalit, zdali k tomu došlo pod tlakem zaměstnavatele nebo na základě svobodného rozhodnutí. Ověřit, zdali se podnikání ukazuje jako lepší řešení pro sladění práce a rodiny než předchozí zaměstnání. Z analýzy výsledků kvalitativního výzkumu formou polostrukturovaných rozhovorů s 5 respondentkami jsem zjistila, že jejich hlavní důvody k ukončení pracovního poměru vycházely z nemožnosti skloubit zaměstnání s rodinou. Motivace k podnikání vycházely z možnosti volby pracovní doby a nasazení. K rozhodnutí ukončit pracovní poměr se ženy rozhodly svobodně. Ženy zvolily podnikání jako lepší řešení skloubení práce a rodiny než předchozí zaměstnání.
Vedoucí práce: Klára Vítečková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses