Dopad klimatické změny na ekonomický růst v kontextu rozvojových a rozvinutých zemí - Pichert, Tomáš; Čihák, Jakub; Krejčová, Nikola, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato práce se zaměřuje na analýzu vlivu klimatické změny na ekonomický růst rozvojových a rozvinutých zemí. Za účelem zkoumání této problematiky je využit Solowův model, který poskytuje teoretický rámec pro analýzu vztahů mezi teplotními fluktuacemi a HDP. Empirická část práce využívá panelových dat a testuje vztah mezi členstvím v OECD, teplotou a hrubým domácím produktem. Výsledky nenaznačují, že hospodářská vyspělost může ovlivňovat reakci ekonomik na teplotní změny, jelikož se tento vliv neprokázal jako dostatečně významný. Práce zdůrazňuje komplexnost a důležitost této problematiky pro globální ekonomiku a naznačuje potřebu dalšího výzkumu a opatření k řešení dopadů klimatické změny na ekonomický růst.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses