Komparace rodinné politiky v České republice a ve Spojených státech amerických v letech 2010-2022 - Ohnoutková, Daniela; Johnson, Zdenka, 1983-; Kovář, Martin, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Práce se věnuje porovnání rodinné politiky v České republice a ve Spojených státech amerických. Rodinnou politiku těchto zemí je obtížné porovnávat, jelikož se jedná o velmi odlišné státy a v určitých případech nebylo možné některé faktory porovnávat. V teoretické časti je nejprve vysvětlena rodinná politika jako celek a následně jsou popsány jednotlivé finanční nástroje daných států na rodinnou politiku, které jsou později analyzovány a porovnány v praktické části. Pro tuto práci je stanovena hypotéza, že v České republice se dostávalo větší sociální podpory rodinám s dětmi než ve Spojených státech amerických v daném období. Výsledkem je, že i přes velký důraz na rodinnou politiku v České republice a dostupné dávky pro rodiny s dětmi, na rozdíl od USA, která se spíše zaměřuje na nízkopříjmové rodiny a rodinná politika u nich není na prvním místě, je v praktické části potvrzeno, že v USA bylo vynaloženo za sledované období více finančních prostředků než v ČR. Z tohoto důvodu je stanovená hypotéza vyvrácena.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses