Analýza vývoje ekonomiky cestovního ruchu v 80. letech minulého století v Československu - Hrňová, Tereza (2024)
Bakalářská práce se zabývá vývojem zahraničního cestovního ruchu v Československu na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let dvacátého století. Zkoumané období je charakteristické uvolňováním politických a sociálních restrikcí ke konci osmdesátých let, které vedlo k nárůstu cestování do zahraničí. V práci je analyzována legislativa upravující cestovní ruch, potřebné náležitosti pro vycestování do zahraničí a statistické údaje o vývoji cestovního ruchu. Dále také krátká historie ohledně cestovního ruchu v Československu, a to konkrétně od poválečného vývoje přes Pražské jaro po, na to následující, normalizaci. Závěry práce ukazují, že vývoj zahraničního cestovního ruchu v Československu byl významně ovlivněn politickými a společenskými změnami.