Redistribuční efekty inflace v České republice v letech 2020-2023 - Grof, Matyáš (2024)
Tato bakalářská práce zkoumá inflační periodu a její vliv na redistribuci příjmů různých skupin obyvatelstva v České republice v letech 2020-2023. Jako jednotlivé skupiny obyvatelstva byly zkoumány z dat ISPV zaměstnanci soukromého sektoru a státní zaměstnanci, z dat MPSV starobní důchodci a příjemci sociálních dávek, z dat národních účtů příjemci mezd a platů, podnikatelé a vlastníci. Na základě analýzy inflace a jejich příčin byl identifikován hlavní inflační šok v období leden 2021 až leden 2023. Bylo zjištěno, že v nejvíce inflačním roce 2022 reálně tratily na inflaci všechny skupiny kromě vlastníků, přičemž největší reálné ztráty měly skupiny příjemců mezd, platů a sociálních dávek. Za celé období let 2020-2023 kromě vlastníků reálně svými příjmy předčily nárůst cenové hladiny skupiny starobních důchodců a příjemců sociálních dávek (v nichž jsou obsaženi starobní důchodci), avšak zejména díky nárůstům v méně inflačních letech 2020 a 2023. Hlavní hypotéza práce, že inflační šok ovlivnil příjmovou nerovnost v České republice negativně nebyla potvrzena, jelikož nebyl nalezen trend vyššího procentuálního nárůstu příjmů vyšších decilů domácností oproti nižším decilům v souvislosti s inflací. Za období let 2020-2022 nejméně rostl příjem 1. decilu a nejvíce 10. decilu, tato skutečnost byla ale způsobena covidovým rokem 2020. V nejvíce inflačním roce 2022 nejvíce nominálně rostly příjmy 3. až 7. decilu. Příjmová nerovnost byla měřena pomocí vývoje decilů domácností dle jejich příjmů z dat výběrového šetření Příjmy a životní podmínky domácností od ČSÚ. Přidaná hodnota tohoto výzkumu spočívá v analýze vývoje nejnovějších dat příjmů v souvislosti s inflační periodou, která byla v České republice od období transformace největ